Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Négy év börtönt kockáztat Paolo Gabriele, XVI. Benedek pápa volt személyi inasa, akit bizalmas dokumentumok kiszivárogtatásával vádolnak - derült ki azon a tájékoztatón, amelyet a Vatikán a - Bulvár magazin
részletek »

XVI. Benedek pápa személyi inasa, Paolo Gabriele akár négy év börtönt is kaphat a lopásért

Bulvár Magazin - megszínesítjük a napjaid! A világ földi csillagaival, sztárjaival örülhetsz már nálunk is minden nap. Öröm, bánat, kacagás hullámzik oldalainkon, de mindenképpen színesben. Bulvárkodj velünk, mert bulvárkodni jó!
Bulvár magazin
Itt vagy: Bulvár magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
XVI. Benedek pápa személyi inasa, Paolo Gabriele akár négy év börtönt is kaphat a lopásért
XVI. Benedek pápa személyi inasa, Paolo Gabriele akár négy év börtönt is kaphat a lopásért
Négy év börtönt kockáztat Paolo Gabriele, XVI. Benedek pápa volt személyi inasa, akit bizalmas dokumentumok kiszivárogtatásával vádolnak - derült ki azon a tájékoztatón, amelyet a Vatikán a szeptember 29-én kezdődő bírósági tárgyalásról tartott csütörtökön a Szentszéknél akkreditált újságíróknak.
Giovanni Giacobbe, a vatikáni fellebbviteli bíróság ügyvédje "egyedülinek és ritkának" nevezte az olasz sajtó által is az "évszázad perének" tartott bírósági tárgyalást.

Az olasz és külföldi újságíróknak adott tájékoztatón Giacobbe úgy fogalmazott, hogy a Gabriele és Claudio Sciarpelletti, a szentszéki államtitkárság volt informatikusa ellen szombaton kezdődő tárgyalás időtartama nehezen megjósolható, "akár egy délelőtt lezárulhat, de 2-3 hónapig is eltarthat".

Giacobbe hangsúlyozta, hogy "a Vatileaks-ügy tárgyalásának rövid ideig kellene tartania, ha a felek részéről nem merül fel bármilyen kifogás vagy kérés".

Az ügyvéd elmondta, hogy a vatikáni jog értelmében Gabriele előzetes letartóztatása során tett vallomása önmagában nem elegendő. A komornyik elítéléséhez bizonyítani is kell a vádakat. A bírósági tárgyaláson ismételten meghallgatják a tanúkat, és más személyeket is kérdezhetnének.
Hirdetés

Ami az esetleges büntetést illeti, Giacobbe szerint Gabrielét maximum 4 évre ítélhetik a lopás minősített esetének vádjával. A bűnpártolással vádolt Sciarpelletti néhány hónapot kaphat.

Másképpen nyilatkozott Paolo Papanti Pellettier, a vatikáni bírói testület tagja, aki szintén újságírók előtt 6-8 év börtönt jósolt Gabrielének.

Gabriele olasz börtönben töltené le büntetését, mivel Vatikán Államnak nincsen megfelelő büntetésvégrehajtási intézménye.

Giacobbe azt sem zárta ki, hogy XVI. Benedek akármelyik pillanatban kegyelemben részesítheti a komornyikot.

A jogász elmondta, hogy Gianluigi Nuzzi olasz újságíró ellen, aki megjelentette a komornyik által a Vatikánból kilopott bizalmas dokumentumokat, nem emelhetnek vádat, mivel nem a pápai állam, hanem Olaszország területén cselekedett.

Az olasz sajtó szerint ez lesz a vatikáni bíróság "legelső igazi" büntetőjogi eljárása. A testület az utóbbi évtizedekben csak a Szent Péter téren vagy a Vatikáni Múzeumban elkövetett lopások és zsebtolvajlások ügyében ítélkezett közel harminc esetben.

A Vatikánban elkövetett súlyosabb bűncselekmények elkövetőit eddig mindig kiadták az olasz hatóságoknak, köztük a Michelangelo Pieta-szobrát 1972 kalapáccsal megrongáló - magyar származású ausztráliai - Tóth Lászlót és a II. János Pál elleni 1981-es merénylet elkövetőjét, a török Ali Agcát is.

Az Ansa hírügynökség Gabriele barátait idézte, akik szerint a "lelkileg megviselt" komornyik "csak most, a tárgyalás közeledtével döbbent rá, hogy tettei milyen következményekkel járhatnak családjára, gyerekeire".
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - vatikán, inas, lopás, komornyik, XVI. Benedek pápa
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-09-28 10:10:26
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü