Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A támadóval együtt legkevesebb 13 halálos áldozata van annak a lövöldözésnek, amely az amerikai haditengerészet washingtoni logisztikai parancsnokságán (NAVSEA) tört ki hétfőn. Az életét vesztett - Bulvár magazin
részletek »

Washingtoni támadás - tucatnyi halott, köztük a támadó is: friss részletek

Bulvár Magazin - megszínesítjük a napjaid! A világ földi csillagaival, sztárjaival örülhetsz már nálunk is minden nap. Öröm, bánat, kacagás hullámzik oldalainkon, de mindenképpen színesben. Bulvárkodj velünk, mert bulvárkodni jó!
Bulvár magazin
Itt vagy: Bulvár magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Washingtoni támadás - tucatnyi halott, köztük a támadó is: friss részletek
Washingtoni támadás - tucatnyi halott, köztük a támadó is: friss részletek
A támadóval együtt legkevesebb 13 halálos áldozata van annak a lövöldözésnek, amely az amerikai haditengerészet washingtoni logisztikai parancsnokságán (NAVSEA) tört ki hétfőn. Az életét vesztett elkövető mellett egy másik lehetséges támadót köröznek.
Az agyonlőtt fegyveres támadó a 34 éves Aaron Alexis volt, a texasi Fort Worth-ból, aki szerződéses munkaviszonyban a haditengerészet alkalmazásában állt. A férfi 2007 és 2011 között a haderőnem tartalékos állományában szolgált.

Név nélkül nyilatkozó hivatalos személyek szerint Alexis státusa az év folyamán korábban megváltozott, így elképzelhető, hogy tettének indítéka munkahelyi jellegű. A hatóságok szerint nem valószínű, hogy a támadásnak köze lenne a nemzetközi terrorizmushoz.

A büntetett előéletű Alexis feltehetően valaki másnak az igazolványával jutott be a NAVSEA parancsnokságára. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) honlapján közzétette a támadó fényképét és felvilágosítást kért róla a lakosságtól.
Hirdetés

Cathy Lanier washingtoni rendőrfőnök elmondta, hogy Alexis a rendőrökkel vívott tűzharcban vesztette életét. Korábban azt feltételezték, hogy két potenciális tettestársa lehetett, akik közül az egyiket - egy fehér férfit - tisztázták, a másikat pedig, - egy negyvenes-ötvenes fekete férfit - még keresik. Az amerikai főváros polgármestere, Vincent Gray szerint az incidens elszigetelt volt, vagyis más létesítményt nem támadtak meg.

Barack Obama tragédiának és gyáva tettnek nevezte a lövöldözést. Az elnök közölte, az áldozatok között egyaránt vannak civilek és katonák.

A lövöldözés három sebesültjének állapota válságos.

A több haditengerészeti parancsnoksági intézménynek otthont adó washingtoni Navy Yard szigorúan őrzött terület, ahová csak előzetes engedéllyel lehet bejutni. A környéket a hatóságok lezárták és a Pentagon megerősítette a katonai objektumok, a rendőrség és a Secret Service pedig az amerikai kongresszus és a Fehér Ház őrizetét.

Lanier rendőrfőnök felszólította a washingtoniakat, hogy maradjanak otthon, vagy kerüljék el a Navy Yard környékét. A szomszédos baseballpályán elmarad a hétfő estére meghirdetett mérkőzés.

Az évi 30 milliárd dollárból gazdálkodó NAVSEA feladata hadihajók és tengeralattjárók, illetve azok fegyverzetének megépíttetése, beszerzése és karbantartása.

Alexist fegyelemsértés miatt szerelték le a haditengerészettől

Sorozatos fegyelemsértés miatt 2011-ben szerelték le az amerikai haditengerészettől Aaron Alexist, aki hétfőn fegyveres támadást intézett a haderőnem egyik szigorúan őrzött washingtoni parancsnoksági épülete ellen.

Ezt az amerikai média hétfő este haditengerészeti forrásokra hivatkozva közölte. A névtelenséget kérő tengerésztisztek nem közöltek részleteket az Alexis körül kialakult konfliktushelyzetekről.

A 34 éves Aaron Alexis hétfőn egy AR-15-ös gépkarabéllyal és egy Glock pisztollyal felfegyverkezve, valószínűleg egy hamis igazolván segítségével jutott be az amerikai haditengerészet szigorúan őrzött washingtoni logisztikai parancsnokságára (NAVSEA). Az itt kitört tűzharcban a férfi többeket meglőtt, amíg a rendőrök végeztek vele. A hétfő esti összesítés szerint Alexis áldozatai közül 12-en életüket vesztették és további három ember állapota válságos.

A rendőrség szerint még mindig nem világos, hogy támadó egyedül cselekedett-e avagy volt egy tettestársai is. Nem világosak az indítékok sem, de a hatóságok szerint nem valószínű, hogy Alexisnek köze lenne a nemzetközi terrorizmushoz.

A The Washington Post úgy értesült, hogy Aaron Alexisnek két fegyveres konfliktusa is volt az elmúlt években. 2004-ben Seattle-ben egy Glock-kal szétlőtte egy építőmunkás autójának kerekeit. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint Alexis azzal magyarázta a mentális rövidzárlatot, hogy jelen volt a 2001. szeptember 11-i terrortámadás egyik helyszínén. Apja elismerte, hogy a fia nehezen tudja megfékezni a rátörő dührohamokat.

2010-ben a texasi Fort Worthben őrizetbe vették, amiért a saját plafonján keresztül átlőtt a felette lakó szomszédnője lakásába. A nő összefüggést látott az incidens és aközött, hogy Alexis néhány nappal leteremtette, amiért állítólag túl zajos volt. A férfi azzal védekezett, hogy a fegyvere véletlenül, tisztítás közben sült el.

Leszereltetése után a Hewlett Packard egyik alvállalkozója, a The Experts elnevezésű cég alkalmazásában a tengerészgyalogság intranetjének karbantartásán dolgozott. Előtte, 2007-től 2011-ig tartalékosként szolgált a haditengerészetnél, 2008-tól az egyik Fort Worth-i repülőszázadánál. Alexisnak repüléstanból diplomája volt és szolgálatát két, nem különösebben magas kitűntetéssel jutalmazták.

A leszerelését követően Aaron Alexis egy Fort Worh-i buddhista templomba járt meditálni, megtanult thai nyelven és pincérkedett is egy thai vendéglőben. Az egyik szerzetes szerint a férfi kívülről nyugodtnak tűnt, de nagyfokú agresszivitás feszült benne. Néhány hónappal a washingtoni támadás előtt Alexis még egy, a szentély közelében lévő olcsó lakásban lakott. Nem ivott és nem dohányzott.

Barack Obama elnök hétfőn a tragédia miatt elrendelte, hogy a kormányzati épületeken és katonai objektumokon péntek naplementéig eresszék félárbocra a lobogókat.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - washington, támadás, lövöldözés, haditengerészet
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-09-17 08:47:36
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü