Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Két év börtönbüntetésre ítélte pénteken a moszkvai bíróság a Pussy Riot orosz punkegyüttes mindhárom tagját. - Bulvár magazin
részletek »

Pussy Riot: 2 év börtön a punkos lányokra - hatalmas tüntetések az ítélet ellen - videó

Bulvár Magazin - megszínesítjük a napjaid! A világ földi csillagaival, sztárjaival örülhetsz már nálunk is minden nap. Öröm, bánat, kacagás hullámzik oldalainkon, de mindenképpen színesben. Bulvárkodj velünk, mert bulvárkodni jó!
Bulvár magazin
Itt vagy: Bulvár magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Pussy Riot: 2 év börtön a punkos lányokra - hatalmas tüntetések az ítélet ellen - videó
Pussy Riot: 2 év börtön a punkos lányokra - hatalmas tüntetések az ítélet ellen - videó
Két év börtönbüntetésre ítélte pénteken a moszkvai bíróság a Pussy Riot orosz punkegyüttes mindhárom tagját.
Az öt hónapja letartóztatásban lévő 24 éves Marija Aljohina, a 22 éves Nagyezsda Tolokonnyikova és a 29 esztendős Jekatyerina Szamucevics az ítélet szerint "vallási gyűlölet által motivált garázdaságot" követett el, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban idén februárban maszkot viselve, gitárokkal "imádkozott" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott orosz államfőt.

Az ügyészség augusztus hetedikén három év börtönbüntetés kiszabását kérte. A bíróság ezt egy évvel enyhítette. A bíró indoklásában kifejtette, hogy a perbe fogottak személyiségzavarral küszködnek, ugyanakkor teljes mértékben tisztában voltak tettük sértő voltával és annak következményeivel. Mélyen megsértették a pravoszláv hívőket.
Hirdetés

Az ítélet ellen - amelyet a Pussy Riot perbe fogott tagjai nyugodtan, mosolyogva, míg a tárgyalóteremben lévő szimpatizánsaik füttyel és "szégyen" bekiabálásokkal fogadtak - a három fiatal nő ügyvédei fellebbezést nyújtanak be. Kegyelmet azonban nem kérnek - jelentette be Nyikolaj Polozov ügyvéd.

Nagyezsda Tolokonnyikova az ellenzéki Novaja Gazetának nyilatkozva az ítélethozatal előtt azt mondta: "Kérjen tőlünk Putyin kegyelmet!".

Mihail Fedotov, az államfő mellett működő emberi jogi tanács elnöke szerint a büntetést enyhíteni fogják. A szakember, több más neves jogvédővel és ellenzéki politikussal együtt korábban nem egyszer szót emelt a feminista punkegyüttes mellett, túl szigorúnak tartva az ellenük lefolytatott bűnügyi eljárást és vizsgálati fogságban tartásukat.

Joszif Kobzon, a hatalom által elismert orosz táncdalénekes az ítéletre reagálva szintén sokallta a két év börtönbüntetést.

Más közszereplők ugyanakkor elítélték a Pussy Riot székesegyházi akcióját, az egyház és a társadalom elleni támadásként értékelve azt.

Az orosz ortodox egyház a kezdettől fogva szigorú büntetést kért a botrányt kiváltó punkegyüttes tagjaira. Az Egységes Oroszország párt szerint a Pussy Riot tagjai elleni ítélet komoly figyelmeztetés a provokációk szervezői számára.

A nagy bel- és külföldi visszhangot és tiltakozást kiváltó akció miatt perbe fogott fiatal nők ítéletének kihirdetése, illetve indoklása három óra hosszáig tartott. Moszkva Hamovnyiki kerületének bírósági épülete körül több száz mellettük tüntető és főként hívőkből álló ellentüntető gyűlt össze. Többeket lefogtak az engedély nélkülinek minősített tiltakozó akció miatt. A tömeg nem oszlott fel az ítélethirdetést követően sem.

Garry Kaszparov volt sakkvilágbajnokot az elsők között állították elő. A rendőrség eljárást akar ellene indítani, mert állítólag megharapta a vele szemben intézkedő rendőrt. Szemtanúk szerint több rabszállító is elhajtott a bíróságtól a lefogottakkal, akik között újságírók is voltak.

Kaszparovon kívül számos más ismert orosz ellenzéki is megjelent az ítélethirdetésen, hogy támogatásáról biztosítsa a punkegyüttes perbe fogott tagjait, így Borisz Akunyin író is. Alekszej Navalnij, a neves blogger a teremben foglalt helyet.

A tüntetők közül többen színes maszkot viseltek, a plakátokon Szabadságot a Pussy Riotnak felirat volt látható. A nap folyamán Moszkva több köztéri szobrára, így Mihail Lomonoszov, a nagy tudós szobrára és a Belorusz pályaudvar partizánjaira is került ezekből a Pussy Riot tagjai által a székesegyházban viselt maszkokból.
- MTI -
Pussy Riot-Punk Prayer.mp4
Budapest, 2012. augusztus 17. Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója beszél a szervezet demonstrációján, a Budapesti Erzsébet téren 2012. augusztus 17-én, ahol a Pussy Riot orosz punk zenekar tagja ellen hozott ítélet miatt tüntettek. Egy moszkvai bíróság az együttes három tagját két év börtönre ítélte "vallási gyűlölet motiválta garázdaság" miatt, amiért 2012 februárjában a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban maszkot viselve, gitárokkal "imádkoztak" Szűz Máriához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott orosz államfőt. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2012. augusztus 17. Az Amnesty International Magyarország aktivistái állnak a szervezet demonstrációján, a Budapesti Erzsébet téren 2012. augusztus 17-én, ahol a Pussy Riot orosz punk zenekar tagja ellen hozott ítélet miatt tüntettek. Egy moszkvai bíróság az együttes három tagját két év börtönre ítélte "vallási gyűlölet motiválta garázdaság" miatt, amiért 2012 februárjában a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban maszkot viselve, gitárokkal "imádkoztak" Szűz Máriához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott orosz államfőt. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Pussy Riot
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-08-21 09:49:04
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü