Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Négy tonna húst foglaltak le hatósági állatorvosok az utóbbi napokban lefolytatott élelmiszerbiztonsági ellenőrzések alkalmával Pest megyében- közölte az országos főállatorvos-helyettes csütörtökön - Bulvár magazin
részletek »

Kurkumával festették a romlott csirkehúst - 4 tonna húst foglalt le a hatóság Pest megyében

Bulvár Magazin - megszínesítjük a napjaid! A világ földi csillagaival, sztárjaival örülhetsz már nálunk is minden nap. Öröm, bánat, kacagás hullámzik oldalainkon, de mindenképpen színesben. Bulvárkodj velünk, mert bulvárkodni jó!
Bulvár magazin
Itt vagy: Bulvár magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Kurkumával festették a romlott csirkehúst - 4 tonna húst foglalt le a hatóság Pest megyében
Kurkumával festették a romlott csirkehúst - 4 tonna húst foglalt le a hatóság Pest megyében
Négy tonna húst foglaltak le hatósági állatorvosok az utóbbi napokban lefolytatott élelmiszerbiztonsági ellenőrzések alkalmával Pest megyében- közölte az országos főállatorvos-helyettes csütörtökön az MTI-vel.
Bognár Lajos elmondta: az utóbbi napokban több, az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető céggel szemben jártak el Pest megyében az élelmiszerbiztonságért felelős ellenőrök a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai irányításával.


A Pest megyei hatósági állatorvosok Pomázon, Dunakeszin és Őrbottyánban összesen mintegy 4 tonna, zömében csirke- és sertéshúst foglaltak le három cégnél, és elrendelték a vitatott eredetű, illetve az egészségre veszélyt jelentő hamisított áruk megsemmisítését - közölte az országos főállatorvos-helyettes, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára.
Hirdetés

A részleteket ismertetve elmondta: a Pest megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság hatósági állatorvosai június 13-án lakossági bejelentésre tartottak ellenőrzést Pomázon a KG. Rákos Kft. által üzemeltetett melegkonyhás vendéglátóhelyen. Az ellenőrök a mirelithűtőkben, húselőkészítőben és a konyhában jelöletlenül tárolt húsokat, nyersanyagokat, készételeket, továbbá lejárt fogyaszthatóságú, illetve minőségmegőrzési idejű élelmiszereket találtak. Ezeket az árukat - mintegy 1.300 kilogramm élelmiszert - lefoglalták.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a tételeket hatósági zár alá helyezte, a forgalmazást megtiltotta, a hatósági zár alá vont tételeket pedig elszállíttatta. Az eljárás során rendőri segítségre is szükség volt, mivel a hatósági munkát megpróbálták akadályozni, illetve agresszív fellépést is tapasztaltak az ellenőrök. A szabálytalanságok és hiányosságok miatt, azok megszüntetéséig az egység működését felfüggesztették. Az élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabása folyamatban van.

Bognár Lajos hozzátette: június 5-én a hatósági állatorvosok további két céget ellenőriztek szintén Pest megyében Dunakeszin illetve Őrbottyánban.

A Nagy Csibe Kft. által Dunakeszin legálisan működtetett baromfivágóhíd (HU 790) szomszédságában lévő ingatlanon elfogadhatatlan higiéniai körülmények között, engedély nélkül vágtak baromfit. Az engedélyezett baromfivágóhíd az ellenőrzés időpontjában nem működött. A levágott baromfit úgynevezett "kurkuma" oldatba mártották a tetszetősebb - sárga - szín elérése érdekében. Az illegális vágásból származó, festett baromfihús egy részét az ellenőrzés időpontjában már több helyre kiszállították.

A hatósági szakemberek a helyszínen fellelt 22 kilogramm kurkuma por felhasználását megtiltották. Emellett az összesen 1.540 kilogramm vágott baromfit és belsőséget lefoglalták, valamint elrendelték elszállítását és ártalmatlanítását. Az ugyanebből a vágásból származó 1.274 kilogramm, már kiszállított vágott baromfit is visszahívták, húsukat ártalmatlanították.

A Kovi Csibe Kft. őrbottyáni ingatlanán baromfitollat tartalmazó szemeteskukákat, egy kilogramm kurkuma port, egy hűtőkamrában pedig szennyezett textíliával letakart - összesen mintegy 1.000 kilogramm - vágott baromfit és baromfi belsőséget találtak a hatósági ellenőrök. A telephely baromfivágásra, feldolgozásra semmiféle engedéllyel nem rendelkezik. Itt is megtiltották a kurkuma felhasználását, a megtalált vágott baromfit és belsőséget elszállították, ártalmatlanították.

A helyettes államtitkár jelezte: a szabályok ellen vétő cégek arányos szankciókra számíthatnak.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - kurkuma, romlott húsok, ellenőrzés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-06-14 11:38:37
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü