Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
John Travolta, a világhírű amerikai színész is életműdíjat kap az idei, 48. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban - közölte Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke keddi prágai sajtótájékoztatóján. - Bulvár magazin
részletek »

Hamarosan kezdődik a Karlovy Vary-i filmfesztivál, ahol John Travolta életműdíjat vehet át

Bulvár Magazin - megszínesítjük a napjaid! A világ földi csillagaival, sztárjaival örülhetsz már nálunk is minden nap. Öröm, bánat, kacagás hullámzik oldalainkon, de mindenképpen színesben. Bulvárkodj velünk, mert bulvárkodni jó!
Bulvár magazin
Itt vagy: Bulvár magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Hamarosan kezdődik a Karlovy Vary-i filmfesztivál, ahol John Travolta életműdíjat vehet át
Hamarosan kezdődik a Karlovy Vary-i filmfesztivál, ahol John Travolta életműdíjat vehet át
John Travolta, a világhírű amerikai színész is életműdíjat kap az idei, 48. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban - közölte Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke keddi prágai sajtótájékoztatóján.
A rangos nemzetközi filmszemle, Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválja június 28-án kezdődik, a díjkiosztóra július 6-án kerül sor.

Travolta a hetvenes évek második felében bemutatott Szombat esti láz című film főszereplőjeként szerzett magának hírnevet. A nyugat-csehországi fürdővárosban részt vesz a The Killing Season című film bemutatóján, amelyben Robert De Niróval játszik együtt. Robert De Niro 2008-ban kapott életműdíjat Karlovy Varyban.

Bartoska bejelentette, hogy Audrey Tautou francia színésznő is a fesztivál vendége lesz.

A díszvendég az idén Oliver Stone Oscar-díjas amerikai rendező és forgatókönyvíró lesz, a nemzetközi zsűriben pályatársa, Agnieszka Holland elnököl. Stone a fesztivált megnyitó gálaesten Kristály Glóbuszt kap a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért. Az amerikai producer az Éjféli expressz című film forgatókönyvéért 1979-ben kapott először Oscar-díjat. A fesztivál nézői egy válogatás keretében ízelítőt kapnak Stone legjobb filmjeiből.
Hirdetés

Ugyanilyen elismerésben részesül Theodor Pistek akadémiai festőművész, aki Milos Forman cseh származású világhírű amerikai rendező filmszereplőinek legfőbb kosztümtervezője.

A versenykategóriában a győztes film a hagyományos fődíjon, a Kristály Glóbuszon kívül 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap.

Szász János nemzetközi szereplőgárdát felvonultató A nagy füzet című alkotása is meghívást kapott Karlovy Varyba. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamánál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története. A nagy füzet bemutatóján Karlovy Varyban a film rendezője és a főszereplők is részt vesznek.

A versenyprogramban összesen 14 film - egyebek között cseh, brit, olasz, lengyel alkotás - szerepel.

A fesztivál programját számos szekció alkotja a játékfilmek és a dokumentumfilmek versenyén kívül, ilyen a Látóhatárok, a Másik nézőpont, a Nyugattól keletre, a Függetlenek fóruma, a Variety kritikusainak szekciója, a cseh filmek programja, de szerveznek retrospektív vetítéseket is. A magyar filmek rendszeres résztvevői a Karlovy Vary-i szemlének.

A kilencnapos seregszemle költségvetése - hasonlóan a korábbi évekhez - 135 millió korona.

Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A rendezvényt a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) A-kategóriásnak minősítette.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - John Travolta, Karlovy Vary-i filmfesztivál, életműdíj, Oliver Stone
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-06-20 10:48:36
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü