Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A müncheni ügyészség vesztegetéssel és hűtlen kezelésre felbujtással vádolta meg a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone-t. - Bulvár magazin
részletek »

Ecclestone, a Forma-1 mindenható atyja ellen vádat emeltek

Bulvár Magazin - megszínesítjük a napjaid! A világ földi csillagaival, sztárjaival örülhetsz már nálunk is minden nap. Öröm, bánat, kacagás hullámzik oldalainkon, de mindenképpen színesben. Bulvárkodj velünk, mert bulvárkodni jó!
Bulvár magazin
Itt vagy: Bulvár magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Ecclestone, a Forma-1 mindenható atyja ellen vádat emeltek
Ecclestone, a Forma-1 mindenható atyja ellen vádat emeltek
A müncheni ügyészség vesztegetéssel és hűtlen kezelésre felbujtással vádolta meg a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone-t.
A müncheni tartományi bíróság szóvivője szerdán közölte, hogy a vádiratot eljuttatták a brit üzletemberhez.

Az ügyészség még májusban emelt vádat Ecclestone ellen a Bayern LB bajor tartományi bank Forma-1-ben birtokolt üzletrészének értékesítésével összefüggésben.

A bíróság a vádemelésről azért tájékoztatta a nyilvánosságot két hónapos késéssel, mert előbb el kellett készíteni a vádirat angol fordítását.

Bernie Ecclestone az AP hírügynökségnek szerdán azt mondta, hogy ügyvédei megkapták a dokumentumot. Hangsúlyozta, hogy nem követett el bűncselekményt.
Hirdetés

Az eljárás elő lépéseként a bíróságnak döntenie kell arról, hogy elfogadja-e a vádindítványt. Amennyiben elkezdődik a per, Ecclestone-nak személyesen kell megjelennie a müncheni bíróság előtt, és akár tíz év börtönbüntetést is kaphat, ha az ügyészségnek sikerül bizonyítani a vádakat.

Az ügyészség 2011-ben kezdett nyomozni Bernie Ecclestone ellen, mert felmerült a gyanú, hogy megvesztegette Gerhard Gribkowskyt, a Bayern LB bajor tartományi bank igazgatótanácsának egyik volt tagját a banknak a Forma-1-ben birtokolt többségi üzletrészének 2006-ban történt értékesítésével kapcsolatban.

A Bayern LB úgy jutott többségi tulajdonhoz a Forma-1 autóversenyeket rendező társaságban, hogy csődbe ment egyik ügyfele, Leo Kirch médiamágnás, aki a bajor tartományi banktól kapott hitelből vásárolta meg az üzletrészt, amely aztán a csőd következtében a Bayern LB-re szállt.

A bank nem akarta megtartani a portfóliójához nem illeszkedő érdekeltséget. Az értékesítés Gerhard Gribkowsky feladata volt. Az üzletrész végül a CVC nevű pénzügyi befektető céghez került, amelynek segítségével Ecclestone megszilárdította pozícióját a Forma-1-ben.

Gerhard Gribkowskyt tavaly nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélték korrupcióért, hűtlen kezelésért és adócsalásért. Perében Ecclestone-t tanúként hallgatták meg. A bíróság igazoltnak látta a müncheni ügyészség megállapítását, miszerint a Bayern LB üzletrésze Gribkowsky miatt anélkül cserélt gazdát, hogy előzőleg pontosan meghatározták volna értékét, ami kárt okozott a banknak, Gribkowsky pedig kenőpénzt kapott közreműködéséért, és a pénz után nem fizetett adót.

A müncheni Süddeutsche Zeitung egy korábbi beszámolója szerint az ügyészség a Gribkowsky-ügyben nyomozva megállapította, hogy a férfi Ecclestone-tól kapott pénzt azért, hogy közreműködött a Bayern LB üzletrészének értéken aluli eladásában. Az ügyészség szerint Ecclestone 44 millió dollárt fizetett Gribkowskynak szolgálataiért, és az ügylet 40 és 400 millió dollár közötti értékű kárt okozott a banknak.

A Bayern LB 98,56 százalékos tulajdonosa a magyar MKB Banknak.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Ecclestone, vádemelés, Forma-1, megvesztegette
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-07-17 14:52:49
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü