Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ben Affleck Argo-akció című alkotása kapta meg a két fő trófeát a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap éjszakába nyúló fényes londoni díjkiosztóján, míg Steven Spielberg - Bulvár magazin
részletek »

Ben Affleck Argo-akció című filmje aratott, a Skyfall zenéje pedig a legjobb - kiosztották a BAFTA díjait is vasárnap

Bulvár Magazin - megszínesítjük a napjaid! A világ földi csillagaival, sztárjaival örülhetsz már nálunk is minden nap. Öröm, bánat, kacagás hullámzik oldalainkon, de mindenképpen színesben. Bulvárkodj velünk, mert bulvárkodni jó!
Bulvár magazin
Itt vagy: Bulvár magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Ben Affleck Argo-akció című filmje aratott, a Skyfall zenéje pedig a legjobb - kiosztották a BAFTA díjait is vasárnap
Ben Affleck Argo-akció című filmje aratott, a Skyfall zenéje pedig a legjobb - kiosztották a BAFTA díjait is vasárnap
Ben Affleck Argo-akció című alkotása kapta meg a két fő trófeát a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap éjszakába nyúló fényes londoni díjkiosztóján, míg Steven Spielberg történelmi eposza, a Lincoln a tíz jelölésből csak egyet nyert el.
Ben Affleck hét díjra jelölt filmdrámája aratta le a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó elismerést, emellett a legjobb vágásért járó díjat.


A BAFTA-díjakat a szakma általában viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek is tekinti.

A legjobbnak ítélt Argo-akció annak a hat amerikai diplomatának a - valóban filmbe illő - sztoriját dolgozza fel, akiket kanadai segítséggel sikerült kimenekíteni Iránból, miután az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét az 1979-es iszlám forradalom idején tüntetők és milicisták elfoglalták, és a személyzet jelentős részét több mint egy évig túszként tartották fogva.
Hirdetés

Az életrajzi ihletésű Spielberg-alkotás, amely Abraham Lincoln elnök küzdelmeit ábrázolja az amerikai polgárháború - az Egyesült Államok történelmének legvéresebb belső konfliktusa - idején, vezette az idei BAFTA-jelölési listát: a Lincoln a legjobb film, férfi főszereplő, a női és férfi mellékszereplő, forgatókönyv-adaptáció, fényképezés, jelmeztervezés, smink, eredeti filmzene és a legjobb produkciós tervezés kategóriájának díjáért is versengett.

A londoni Királyi Operaházban 66. alkalommal megrendezett ünnepi gálán végül mindezek közül a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat vehette át Daniel Day-Lewis, a Spielberg-dráma címszereplője.

Őfelsége 007-es ügynökének rajongótábora is örülhetett vasárnap éjjel, a legújabb James Bond-epizód, a nyolc elismerésre jelölt Skyfall kapta ugyanis a legkiemelkedőbb brit filmalkotás és a legjobb eredeti filmzene díját.

A brit sajtókritikák az októberi londoni világpremier után felsőfokú jelzőkkel illették az alkotást; volt olyan szakíró, aki egyenesen az eddigi legjobb Bond-filmnek nevezte a Skyfallt.

A BAFTA-elismerés a világ leghíresebb titkosügynökének kissé megkésett 50. születésnapi ajándéka is, az első Bond-film ugyanis 1962 októberében került a mozikba.

A jelenlegi Bond, a 45 esztendős Daniel Craig - Rachel Weisz, a félig magyar származású Oscar-díjas brit színésznő férje, aki a Skyfall című epizódban harmadszor alakítja a rettenthetetlen ügynököt - még nem is élt, amikor a Sean Connery megszemélyesítette első Bond fél évszázada megjelent a filmvásznon az akkor 36, az idén 87 esztendős II. Erzsébet királynő szolgálatában.

A Skyfall a legjobb brit filmalkotás kategóriájában mások mellett A nyomorultakkal, Tom Hooper szintén rendkívül lelkes kritikákkal fogadott - és kilenc BAFTA-díjra jelölt - musicaljével versengett, amely azonban elvitt négy másik díjat, köztük a legjobb női mellékszereplő elismerését, amelyet Anne Hathaway vehetett át.

A nagy favoritok közül Ang Lee látványos hajótörés-sztorija, az ugyancsak kilenc díjra jelölt Pi élete két elismerést gyűjthetett be: ennek az alkotásnak ítélték a BAFTA döntnökei a legjobb fényképezésnek és a legjobb különleges vizuális hatásoknak járó díjat.

Az idei BAFTA-díjeső megoszlása a szokásosnál jóval kiegyensúlyozottabb volt. Tavaly például gyakorlatilag letarolta a mezőnyt A némafilmes: Michel Hazanavicius rendező munkája szinte az összes főbb elismerést besöpörte. A fekete-fehér francia alkotás tizenkét jelöléssel szerepelt az egy évvel ezelőtti BAFTA-listán, és hetet be is gyűjtött: az 1920-30-as években játszódó produkció kapta a legjobb filmnek, rendezőnek, férfi főszereplőnek, eredeti forgatókönyvnek, eredeti filmzenének, a legjobb fényképezésnek és a legjobb jelmeztervezésnek járó díjakat.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - BAFTA, Ben Affleck, Argo, Lincoln, Spielberg, Skyfall, Bond
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-02-11 09:32:50
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü