Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Beszélgetések, filmvetítések, könyvbemutatók, farsangi buli, színházi előadás és sportprogramok is szerepelnek az első magyarországi LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) Történeti Hónap - Bulvár magazin
részletek »

Az első LMBT Történeti Hónap Magyarországon 2013 február - a rendezvények ingyenesen látogathatók

Bulvár Magazin - megszínesítjük a napjaid! A világ földi csillagaival, sztárjaival örülhetsz már nálunk is minden nap. Öröm, bánat, kacagás hullámzik oldalainkon, de mindenképpen színesben. Bulvárkodj velünk, mert bulvárkodni jó!
Bulvár magazin
Itt vagy: Bulvár magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az első LMBT Történeti Hónap Magyarországon 2013 február - a rendezvények ingyenesen látogathatók
Az első LMBT Történeti Hónap Magyarországon 2013 február - a rendezvények ingyenesen látogathatók
Beszélgetések, filmvetítések, könyvbemutatók, farsangi buli, színházi előadás és sportprogramok is szerepelnek az első magyarországi LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) Történeti Hónap ingyenes rendezvényein.
A programsorozatot Makk Károly filmrendező nyitja meg pénteken este a Vörösmarty moziban. Felszólal Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet és Theresa Bubbear, a brit nagykövet helyettese is.

A nyitóesten Takács Mária leszbikus nőkről szóló, Eltitkolt évek című dokumentumfilmjét tekinthetik meg az érdeklődők. A film tizenegy, olyan 45 és 70 év közötti nő történetét meséli el, aki hosszú éveken át eltitkolta vonzódását. A szereplők vallanak arról, hogyan fedezték fel önmagukat, hogyan találtak társra, barátokra és közösségre - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az egy hónapig tartó rendezvénysorozaton szó lesz többek között a zenetörténet, az irodalom, a divat és a pszichológia területén megjelenő lmbt emberekről, a Budapest Pride kezdetéről, valamint az első melegújság, a Mások megalakulásáról és a melegek rendszerváltás előtti helyzetéről.
Hirdetés

Katherine Zappone és felesége, Ann Louise Gilligan, az írországi házassági egyenlőségért folytatott harc képviselői a szigetország melegpolitikai változásairól tartanak előadást. Az Aimee és a Jaguár című 1999-ben készült német dráma vetítése mellett Gobbi Hilda szerepeiből lesz összeállítás a Vis Major kávézóban.

Február 9-én, szombaton a Pinkstory Party elnevezésű farsangi buli mellett azonos nemű táncesten és a Transfjúz Egyesület színházi előadásán is részt vehetnek az érdeklődők. Az intellektuális versengést kedvelők pedig a Vágó István által vezetett Szivárvány Kvízen tehetik próbára melegtörténeti tudásukat.

Február 16-án Csehy Zoltán költővel és irodalomtörténésszel beszélget Gerevich András költő, egyebek közt a magyar költészet "barátságretorikájáról", február 22-én Gobbi Hilda pályatársaival lesz beszélgetés. A Pepita Ophélia Bárban február 20-án bemutatják az Árnyéklovag és a Meleg családi fészek című könyveket.

Közös alkotásra invitálnak az őszművészeti kocsmapartin, a sport kedvelői a melegszervezetek pingpongkupájára is benevezhetnek, valamint a homoszexuálisok számára jelentős helyszíneket érintő budapesti sétán is részt vehetnek az érdeklődők. A hónap utolsó napján a "a magyar lmbt-történelem ellentmondásos alakjairól", köztük Tormay Cécile-ről, Vay Sándorról, Pipás Pistáról, Kertbeny Károlyról és Thaly Kálmánról tartanak kerekasztal-beszélgetést.

A közlemény szerint az LMBT Történeti Hónap egy figyelemfelhívás a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség gazdag kultúrájára és történelmi jelenlétére. A rendezvénysorozat azoknak is szól, akik nem tartoznak ehhez a közösséghez, de érdeklődnek a történelem, a kultúra és a művészetek iránt.

Az LMBT Történeti Hónapot az Egyesült Államokban 1994 óta minden év októberében rendezik meg, az Egyesült Királyságban pedig 2004 óta minden év februárjában szerveznek programokat. Idén újabb öt ország csatlakozott a kezdeményezéshez: Magyarország mellett Csehország, Írország, Litvánia és Hollandia.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - lmbt, február, programok, ingyenes, leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-02-04 08:43:02
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü