Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A brit uralkodó tiszteletére Erzsébet-toronynak keresztelik át London egyik legismertebb nevezetességét, a Big Bennek helyet adó tornyot. - Bulvár magazin
részletek »

Átkeresztelik a Big Ben tornyát: Erzsébet-torony lesz a neve II. Erzsébet királynő tiszteletére

Bulvár Magazin - megszínesítjük a napjaid! A világ földi csillagaival, sztárjaival örülhetsz már nálunk is minden nap. Öröm, bánat, kacagás hullámzik oldalainkon, de mindenképpen színesben. Bulvárkodj velünk, mert bulvárkodni jó!
Bulvár magazin
Itt vagy: Bulvár magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Átkeresztelik a Big Ben tornyát: Erzsébet-torony lesz a neve II. Erzsébet királynő tiszteletére
Átkeresztelik a Big Ben tornyát: Erzsébet-torony lesz a neve II. Erzsébet királynő tiszteletére
A brit uralkodó tiszteletére Erzsébet-toronynak keresztelik át London egyik legismertebb nevezetességét, a Big Bennek helyet adó tornyot.
A londoni parlament 1858-ban épült, 97 méter magas világhírű óratornyát mindenki Big Benként emlegeti, jóllehet először csak a benne található óraharangot hívták így, de a becenév átragadt a toronyra is. Az épület hivatalos neve egyébként - kevésbé fantáziadús módon - egyszerűen Óratorony.

Ez azonban a brit parlament képviselőinek kezdeményezésére most megváltozik. Tobias Ellwood, a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi képviselője javasolta, hogy a gyémántjubileum, vagyis II. Erzsébet királynő trónra lépésének idei 60. évfordulója alkalmából a torony ezentúl viselje a 86 esztendős uralkodó nevét.


A képviselő kezdeményezését a törvényhozók több mint a fele aláírta, köztük David Cameron miniszterelnök és az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Ed Miliband is.
Hirdetés

Az alsóház házbizottsága elfogadta a képviselői indítványt, és kedden közölte, hogy "megfelelő időben" gondoskodik a torony hivatalos átnevezéséről.

Hasonló névváltoztatásra már volt példa a brit parlamentet esetében. Amikor a Temze partján emelkedő törvényhozási komplexumot 1860-ban újjáépítették, a nyugati toronynak, amely addig a King's Tower nevet viselte, a Viktória-torony nevet adták, Viktória királynő tiszteletére.

II. Erzsébet királynő előtt Viktória volt az egyetlen olyan uralkodó az angol-brit monarchia történetében, aki 60 évnél többet töltött a trónon.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Big Ben, II. Erzsébet, királynő, London
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-06-27 08:38:10
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü