Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
James Bondnak, őfelsége leghíresebb filmbeli titkosügynökének világa ugyan semmiben sem hasonlít az MI6 - vagyis a brit külső hírszerzés - valódi ügynökeinek mindennapjaihoz, de a titkosszolgálatosok - Bulvár magazin
részletek »

A valódi ügynökök is szívesen nézik a James Bond filmeket, amik tudjuk, valójában mesék

Bulvár Magazin - megszínesítjük a napjaid! A világ földi csillagaival, sztárjaival örülhetsz már nálunk is minden nap. Öröm, bánat, kacagás hullámzik oldalainkon, de mindenképpen színesben. Bulvárkodj velünk, mert bulvárkodni jó!
Bulvár magazin
Itt vagy: Bulvár magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A valódi ügynökök is szívesen nézik a James Bond filmeket, amik tudjuk, valójában mesék
A valódi ügynökök is szívesen nézik a James Bond filmeket, amik tudjuk, valójában mesék
James Bondnak, őfelsége leghíresebb filmbeli titkosügynökének világa ugyan semmiben sem hasonlít az MI6 - vagyis a brit külső hírszerzés - valódi ügynökeinek mindennapjaihoz, de a titkosszolgálatosok is szívesen nézik a Bond-filmeket.
A legújabb Bond-epizód, a Skyfall hétvégi bemutatója alkalmából a Financial Times névtelenségbe burkolózó, de igazi MI6-illetékesek véleményét kérdezte a filmvásznon látottakról.

Az ügynökök elmondták: az ő tényleges tevékenységüket egy világ választja el a száguldó vonatokról leugráló, ellenségeit nemes egyszerűséggel felrobbantó, a kínzókamrákból az utolsó pillanatban valahogy mindig kimenekülő filmbeli kollégájukétól.

Egyikük jellemzése szerint a valódi MI6-ügynök rendszerint "csendben, diszkréten" teszi a dolgát, ami gyakran abból áll, hogy "furcsa helyeken várakozik a végtelenségig", mire befut az információ, amelyre vadászik.

Az MI6 tevékenységének megvannak a világosan megrajzolt határai. James Bonddal ellentétben a brit titkosszolgálatosok - akiknek nincs katonai rendfokozatuk - nem hordanak maguknál fegyvert. Ha olyan feladatot látnak el, amelyhez személyi védelemre van szükségük, azt más szolgálatok biztosítják számukra.
Hirdetés

A műveletek egész sorához a brit külügyminiszter személyes jóváhagyása szükséges. Az ilyen engedélyköteles tevékenységek közé tartozik például az, ha egy külföldi informátornak pénzt kell átadni, de az is, ha az MI6-ügynök valaki másnak álcázza magát, és így lép kapcsolatba a kiszemelt információforrással.

A Financial Timesnak nyilatkozók egyike úgy fogalmazott, hogy az MI6 "nem olyan agresszív, mint Bond... de az összes korlátozással együtt is azért eléri, amit akar".

A brit lap forrásai szerint James Bond stílusa nem annyira a brit, mint inkább az amerikai titkosszolgálati módszerekhez hasonlít. Egy volt brit kormányzati illetékes szavai szerint a CIA "egyre inkább félkatonai szervezetté válik", amely pilótanélküli repülőgépekkel és különlegesen kiképzett kommandós egységekkel "semmisíti meg" Amerika ellenségeit külföldön. "Az MI6 és a CIA évtizedek óta intenzív hírszerzési együttműködést folytat, ám a CIA kezd nagyon is megkérdőjelezhető praktikákat alkalmazni... ez felveti azt a kérdést, hogy az MI6 és a CIA útjai nem válnak-e el a jövőben" - tette hozzá az egykori titkosszolgálati bennfentes.

Mindettől függetlenül az MI6 igazi ügynökei kedvtelve nézik James Bond kalandjait, sőt a szolgálat a Financial Times forrásai szerint szívesen segíti is a Bond-filmek stábját az egyes epizódok forgatása során. "Ez jót tesz a morálnak" - mondta az egyik nyilatkozó, hozzátéve: nem lepődne meg, ha az MI6 ingyenes vetítésen mutatná be munkatársainak az új Bond-filmet a Temze partján emelkedő futurisztikus londoni főhadiszállásán.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - James Bond, hírszerzés, brit, ügynök, film
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-10-27 13:20:35
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü