Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A hétvégi Budapest Pride felvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány szerint a rendőrség provokációellenes felhívása diszkriminatív, és sérti a felvonulók alkotmányos jogait, ugyanis - Bulvár magazin
részletek »

A melegfelvonulást szervezők szerint a rendőrség direkt provokál diszkriminatív felhívásával

Bulvár Magazin - megszínesítjük a napjaid! A világ földi csillagaival, sztárjaival örülhetsz már nálunk is minden nap. Öröm, bánat, kacagás hullámzik oldalainkon, de mindenképpen színesben. Bulvárkodj velünk, mert bulvárkodni jó!
Bulvár magazin
Itt vagy: Bulvár magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A melegfelvonulást szervezők szerint a rendőrség direkt provokál diszkriminatív felhívásával
A melegfelvonulást szervezők szerint a rendőrség direkt provokál diszkriminatív felhívásával
A hétvégi Budapest Pride felvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány szerint a rendőrség provokációellenes felhívása diszkriminatív, és sérti a felvonulók alkotmányos jogait, ugyanis a hatóság nem határozhatja meg, ki mit viseljen a megmozduláson.
A melegfelvonulást szervező alapítvány az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a rendőrség a szombati felvonulással kapcsolatos egyeztetés során felszólította a szervezőket, hogy lépjenek fel a közerkölcsöt sértő, esetleg hiányos ruházatot viselőkkel szemben, holott az elmúlt tizenöt év alatt a felvonulás részvevői egyetlen esetben sem követtek el ilyen jellegű jogsértést, a felvonulókkal szemben egyetlen esetben sem indult eljárás közerkölcs megsértése miatt.

Az alapítvány szerint a rendőrség "provokációellenes" felszólításának egyetlen célja, hogy "rájátszva a hamis sztereotípiákra, fokozzák a társadalomban egyébként is meglévő homo- és transzfób indulatokat", ezért a felvonulás szervezőiként továbbra is támogatják a résztvevőket abban, hogy kifejezzék a leszbikus, meleg-, biszexuális, transznemű és queer közösség és támogatóinak sokszínűségét.
Hirdetés

A közlemény szerint a rendőrség nem először próbálja "ízlésrendőrséget játszva" előzetesen előírni a felvonuláson résztvevők számára, hogyan viselkedjenek a felvonulás alatt, és ezzel megsérti a felvonulás résztvevőinek szólás- és gyülekezési szabadságát is. Erre három évvel ezelőtt az ombudsman is felhívta a figyelmet, amikor hasonló kijelentést tett a rendőrség az akkori felvonulást megelőzően - fűzték hozzá.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója az MTI-nek csütörtökön azt mondta, a rendőrség feladata kettős: egyrészt mindenkinek biztosítani kell a gyülekezéshez való alkotmányos alapjogát, másrészt fel kell ismerni, hogy mely joggyakorlás az, amely - átlépve a törvényes kereteket - már akadályozza mások alkotmányos alapjogát.

A dandártábornok hangsúlyozta: a rendőrség nyomatékosan felhívta a szervezők figyelmét, hogy szigorúan tartsák be a törvényi előírásokat, ne kövessenek el semmilyen jogsértést, ne tanúsítsanak provokatív magatartást. Ugyanakkor azok ellen, akik a rendezvényt bármi módon megzavarják, a tett súlyosságának függvényében szintén eljárnak - tette hozzá.
- MTI -
Kapcsolódó anyagunk:
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - budapest pride, rendőrség, provokáció, melegfelvonulás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-07-06 11:46:23
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü